0%

عمل جراحی نورومای آکوستیک

نورومای آکوستیک که معمولاً با نام تومور عصب شنوایی نیز شناخته می­شود، نوعی تومور خوش‌خیم ایجاد شده در گوش است. وجود این تومور می­تواند به مرور زمان موجب سرگیجه و زنگ زدن گوش و از همه خطرناک­تر، ناشنوایی و فلج یک طرفه عضلات صورت شود. در صورت عدم درمان به موقع، تومور رشد بیش از حدی خواهد داشت. در نهایت با گسترش تومور نورومای آکوستیک، عملکردهای حیاتی بدن نیز مختل خواهند شد.

در این مطلب به طور مفصل علائم بروز تومور عصب شنوایی، نحوة رشد و انواع روش­ها جراحی این تومور را شرح خواهیم داد.

نورومای آکوستیک چیست؟

به تومور عصب شنوایی، شوانومای وستیبولار یا سی پی انگل نیز گفته می­شود. این تومور بر روی عصب هشت مغزی ایجاد می­گردد. عصب هشت مغزی (حلزونی – وستیبولار) از سمت گوش داخلی به طرف مغز می­رود. شاخه­های این عصب تأثیر مستقیمی بر روی شنوایی و تعادل دارند؛ بنابراین وجود یک تومور عصب شنوایی، می­تواند بر روی این اعصاب تأثیر داشته و موجب ایجاد سرگیجه، صدای زنگ در گوش، عدم تعادل و ناشنوایی شود.

تومور عصب شنوایی یا نورومای آکوستیک معمولاً از سلول­های پوشش‌دهنده این عصب، یعنی شوان ایجاد می­شوند. لازم به ذکر است که رشد این تومور سرعت چندان زیادی ندارد. رشد سریع تومور و یا بزرگ شدن بیش از حد آن به ندرت اتفاق می­افتد. در صورت بروز این مشکل، عملکردهای مهم و حیاتی بدن مختل شده و فشار زیادی به مغز وارد می­شود.

رشد تومور بر روی عصب وستیبولار چه علائم و نشانه هایی را به دنبال دارد؟

Acoustic neuroma را به عنوان تومور غیر سرطانی معرفی کردیم که رشد بسیار کندی دارد. این تومور بر روی عصب وستیبولار که عصب رابط بین مغز و گوش است، رشد می­کند.

علائم و نشانه­های رایج که با رشد تومور عصب شنوایی بروز می­کنند، عبارت‌اند از:

  • معمولاً به مرور زمان، فرد شنوایی خود را طی ماه­ها یا سال­ها از دست می­دهد. در مواردی نادر، از دست دادن شنوایی به طور ناگهانی رخ می­دهد که غالباً در یک طرف شدیدتر است.
  • در گوش آسیب دیده، صدای زنگ گوش شنیده می­شود. منظور از زنگ گوش همان وزوز گوش است.
  • به مرور زمان فرد بیمار تعادل خود را از دست می­دهد و به اصلاح ناپایدار می­شود.
  • بی‌حسی صورت، سرگیجه، از دست دادن و یا ضعیف شدن قدرت حرکت عضلات از دیگر عوارض رشد این تومور خوش خیم است

علت بروز تومور Cp angle (سی پی انگل)

در ناحیة پسین قاعده جمجمه، یک بخش مثلثی به نام Cp angle قرار دارد. این بخش مثلثی از پشت و پهلو به استخوان گیجگاهی، از پایین به ساقه مغز و از بالا به تنتوریم محدود شده است. سی پی انگل اهمیت بسیار زیادی دارد، دلیل آن هم این است که عصب 5 و عصب 7، عصب ۸،عصب 4 و 5، سرخرگ پیشین پایینی مخ و کانال شنوایی در آن قرار دارد. وجود هرگونه توده در ناحیه سی پی انگل به نام تومور یا سندروم سی پی انگل شناخته می­شود.

طبق تحقیقات و بررسی­های انجام شده، به نظر می­رسد تومور سی پی انگل به علت وجود یک ژن ناقص در کروموزوم 22 ایجاد می­شود. در حالت عادی این ژن نوعی پروتئین تولید می­کند که موجب کنترل رشد سلول­های شوان می­شود و در نهایت از ایجاد تومور جلوگیری می­کند. اما در صورت ناقص بودن این ژن، همانند قبل عمل نخواهد کرد. مختل شدن عملکرد این ژن، باعث تحت تأثیر قرار دادن رشد سلول­های شوان شده و در نهایت تومور عصب شنوایی را ایجاد می­کند.

لازم است بدانید که دلایل کامل و مشخصی برای ناقص بودن این ژن در دست نیست، اما به طور کلی گفته می­شود وجود پارازیت­ها یا وجود امواج تلفن، ممکن است چنین عوارضی را به دنبال داشته باشد.

ژن معیوب در نوروفیبروماتوز نوع 2 می­تواند موجب بروز تومور سی پی انگل و در نهایت رشد تومورها در دو طرف سر بر روی عصب­های تعادلی گردد. نوروفیبروماتوز نوع ۲، در واقع نوعی جهش ژنتیکی است که از طرف مادر یا پدر مبتلا شده، به کودک منتقل می­شود. وجود چنین اختلالاتی بسیار نادر است و بر اساس آمار ارائه شده، تنها در 5 درصد بیماران رخ داده است.

تست Auditory Evoked Potentials (AEP) و بررسی نحوة واکنش عصب شنوایی

عبارت Auditory Evoked Potentials به معنای پتانسیل­های برانگیخته شنوایی است. با انجام این تست اطلاعاتی در رابطه با گوش داخلی و همچنین مسیرهای عصبی مغز در قسمت شنوایی به دست می­آید. در صورتی که رفتارهای شنوایی سنجی رفتاری جوابگو نباشند، از این تست استفاده می­شود. نوزادان، کودکان و بزرگسالان می­توانند در صورت نیاز، این تست را انجام دهند.

برای افرادی که دارای نشانه­ها و علائم نشان‌دهندة اختلالات شنوایی با مسیرهای عصبی مغزی یا منشأ مغزی هستند، از این تست استفاده می­شود.

نحوة انجام تست:

  • در ابتدا الکترودهایی بر روی سر فرد قرار می­گیرد.
  • محرک­های صوتی به‌وسیلة یک پروپ بسیار کوچک به گوش فرد ارسال می­شوند.
  • الکترودها، پاسخ­های ساقه مغز را ثبت می­کنند.

نکته: فردی که در حال انجام تست AEP است باید در حالت خواب یا استراحت کامل باشد. معمولاً برای نوزادان یا کودکان از داروهای بیهوشی یا خواب‌آور به منظور انجام صحیح تست استفاده می­شود.

عمل جراحی Acoustic neuroma

جراحی Acoustic neuroma می­تواند به سه شکل مختلف انجام شود:

در زیر گوش برشی ایجاد شده و قسمتی از گوش میان یا استخوان گوش برداشته شود. برای تومورهایی که بزرگ­تر از 3 سانتی­متر هستند، از این روش استفاده می­شود. در این روش جراحی، پیش از برداشتن تومور، جراح به اعصاب کرانیال دسترسی خواهد داشت.

در روش دوم جراحی نورومای آکوستیک از طریق باز کردن جمجمه امکان دسترسی به قسمت پشت تومور ایجاد می­شود. تومور به هر اندازه­ای که باشد می­تواند با این روش خارج شود، بدون آن که به شنوایی فرد آسیبی وارد گردد.

در روش سوم بخشی از استخوان بالای کانال شنوایی برداشته می­شود. در نتیجه امکان دسترسی به تومورها و برداشت آن­ها نیز به راحتی فراهم می­شود. لازم به ذکر است که در این روش نیز، آسیبی به شنوایی وارد نمی­شود.

در حین عمل بسیاری از افراد کاندید شده از تکنیک نورومانیتورینگ استفاده می­شود. با استفاده از این تکنیک هیچ گونه آسیبی به اعصاب کرانیال وارد نشده و تومور به طور کامل خارج می­گردد. Neuromonitoring پیش از عمل و پس از انجام عمل، با  ثبت امواج حسی و حرکتی انجام شده، به جراح کمک می­کند مسیرهای عصبی غیر قابل مشاهده مغز را درک نماید.

گردآوری و تنظیم: حسین قنبریان، علی ملکی جمشید

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *